Apornas planet – (R)evolution

Filmen är en Science Fiction av bästa sort. Den som gör illusionen helt verklig och får mig att bara hänga med in i filmens värld.

Handlingen handlar om forskaren som hittar botemedlet mot Alzheimers sjukdom, men med vissa bieffekter. Han testar sitt botemedel på apor. Särskilt en apa, Cesar, som efter ett experiment får följa med forskaren hem. Här övergår filmen till en lite jobbig del när det obligatoriska etablerandet av skillnaden mellan människa och apa ska ske. Även hur civilisationen inte har plats för det naturliga beteendet. Visst, det ska vara övertydligt men jag kan inte låta bli att tänka på många paralleller med den värld vi lever i och hur onaturligt vi lever. Det är precis som att vi gör allt för att det ska vara så onaturligt som möjligt. Att vara apa i en sådan värld förstår ju vem som helst att det inte fungerar. Förresten, aporna är helt fantastiska. Det är så bra att jag inte tänker på det och det är bra betyg!

Jag tycker filmen säger mer om människans evolution än om apornas. Apan i filmen får bara representera en annan evolution som skedde långt före filmens tidsålder. Den när människan tog över världen. Och där vi är idag. Jag kan inte låta bli att tänka, är det förutbestämt att det ska bli på ett visst sätt, alltid?

Det är den bilden jag tar med mig från filmen och den bilden är faktiskt nästan lika överraskande som den raserade frihetsgudinnan i den första filmen Apornas planet. Tycker jag.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.