ASUS DSL-N55U + Airplay = Funkar dåligt

För ca två månader sedan ville jag prova om jag kunde öka hastigheten i det trådlösa nätverket hemma genom att lägga till ett 5 GHz nätverk. Jag tyckte att jag behövde det.

Efter att ha skannat av prisjakt.nu så insåg jag att det fanns många alternativ. Nu i efterhand kan jag bara konstatera att de som skriver på prisjakt ofta kommer från Windowslägret och har inte rapporterat de fel som jag har märkt.

På prisjakt.nu menade de att den bästa routern med inbyggd ADSL-modem och dubbla band (2.4 GHz och 5 GHz) för trådlöst nätverk var ASUS DSL-N55U så den köpte jag. Efter att han installerat den så kom den första överraskningen som jag antar beror på okunskap från min sida. Jag var tvungen att välja mellan 2.4 GHz eller 5 GHz bandet. Jag trodde dessa bägge var aktiverade samtidigt och samverkade. jag valde då 5 GHz för alla grejor som stödde det (Ipad, Macbook, Iphone, Apple TV) och upptäckte då att jag visst fick bra överföringshastighet men inte jättemycket bättre. Faktum var att det var ungefär detsamma. Jag har antagligen inte så mycket störande fält hemma hos mig.

Det jag däremot märkte var att uppkopplingen för Airplay fungerade dåligt. Symbolen för Airplay dök inte upp på mina Apple prylar. Det som om att de inte fick kontakt. Jag fick starta om alla grejor och då gick det att hitta Airplay men bara en lite stund. Sedan var det kört igen och jag fick starta om igen, och så vidare. MYCKET irriterande!

Jag började då googla efter lösningen. Det fanns inte så mycket att gå på, jag antar att min modell av ASUS-routern inte var särskilt populär, trots allt. Till slut hittade jag ett forum på ASUS hemsida. Det gick inte att googla dit, jag hittade först en sida som pratade om ASUS och deras forum och sedan fick jag logga in där för att hitta. Krångligt. Varför inte ha forumet öppet? Sedan var det väldigt svårt att hitta i forumet. Det fanns massor med kategorier och var fanns svaret på min fråga? Jag höll på en bra stund innan jag hittade ett svar som liknade det jag sökte efter. Då fick jag rådet att via en terminalemulator stänga av en funktion i routern som störde Airplay-kopplingen. Det fanns ingen möjlighet att göra detta via routerns gränssnitt. Dåligt. Jag gjorde som instruktionen sa. Det blev en riktigt lång instruktion som jag var tvungen att skriva ned. I parantes sagt så var det en helt egen problematik att få kontakt med routern via terminalemulatorn. Bara att hitta information om hur man loggar in på rätt sätt och anger rätt kommandon med rätt syntax var en prövning men jag lyckades. Jag kunde också läsa att om routern av någon anledning startar om så måste jag gör om inställningen via terminalemulatorn. Arrgghh! Dåligt igen! När jag till sist hade gjort inställningen så fick jag kontakt via Airplay och jag tänkte att allt var som det skulle vara! Där bedrog jag mig. Det dröjde inte mer än en halvtimme så slutade det att fungera igen.

I detta läget la jag ned försöket att få det att fungera och plockade ned routern och satte upp min gamla hederliga Netgear DGN 2200 och allt fungerar perfekt! Jag har numera inte 5 GHz trådlöst nätverk men det klarar jag mig utan, tycker jag. Om jag ska köpa ett sådant i framtiden så blir det Apple Airport Extreme.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

4 thoughts on “ASUS DSL-N55U + Airplay = Funkar dåligt”

  1. Har du kvar enheten och testat med senaste firmware? Jag är inne på att köpa denna enhet men efter att ha läst ditt inlägg så blir jag tveksam. Jag tycker att tre antenner borde fungera bra i mitt hus som är ganska stort och mycket betong.

  2. Jag har kvar routern men försöker sälja för 500 kr. Jag har inte uppdaterat firmware på säkert en månad eftersom jag inte använder den så felet kan absolut vara fixat men vad vet jag. Jag är nöjd med min nuvarande router fast jag missar 5 GHz-bandet.

  3. Ok, har du kartong och kvitto så är jag redo att ge 500 om du skickar den till Karlskrona. Hör av dig här eller via mail så kan jag skicka mitt nummer.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.