Budapest

Jag och Cecilia besökte staden Budapest över helgen tillsammans med Peter och Annika.

Budapest är en märklig stad. En f.d. öststatsstad som en gång var en av de stora kulturhuvudstäderna i Europa. Massor med hus som det går att se var väldigt pampiga vid sekelskiftet men nu är helt under isen. Visst, det finns ljuspunkter med renoverade hus men det är mer undantag än regel.

Ungrarna verkar vara en stolt folk. Det märks att landet Ungern en gång i tiden var fyra gånger så stort och en stormakt i Europa. De verkar se sig som någon sorts ursprungsbefolkning i Europa som inympade kultur i européerna. De är inte särskilt kunniga i språk verkar det som och Budapest är inte turistanpassat i någon högre grad. Det ger en skön känsla samtidigt som det är irriterande när ungerskan inte går att förstå. Detta märke vi på badet Gellért som måste vara det närmaste man kan komma en turistfälla i Budapest. Förvirrande instruktioner hur man betalar och får tjänster som massage tillsammans med uttråkade badvakter som bara pratar ungerska bäddar för kulturkrock. Alla förutsätts veta hur det går till och ingen tycker det är nödvändigt att berätta för nykomlingar. Visst var badet ljuvligt skönt att sjunka ned i efter ångbastun men det tar inte bort känslan av att inkräkta.

Jag gillar att strosa omkring och ta in staden jag besöker. Det var precis vad vi gjorde och det var en skön känsla att bara stanna till och äta emellanåt. God mat och gott kaffe får man i Budapest, tycker jag. Hotellet hade spa och lagom komfort på lagom avstånd från stadens centrum.

Sammanfattningsvis var det en avkopplande mini-semester som gjorde bra i själen.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.