Byta batteri Macbook Pro 15″

Idag bytte jag batteri på min Macbook Pro 15″ (mid 2009).

För ett tag sedan märke jag att batteritiden försämrades drastiskt. Från att tidigare ha kunna använda datorn utan sladd i många timmar så tog batteriet slut direkt, kändes det som. Jag kollade status på batteriet enligt Apples instruktion och då förstod jag att det var dags att byta. Batteriet var ju trots allt två år gammalt och jag hade haft laddaren i på ett dåligt sätt d.v.s. låtit den vara i även när lampan på sladden lyste grönt.

Jag gick då till Apple servicecenter och fick reda på att att byte skulle kosta ca 1200 kr för batteriet och 1345 kr för arbetet. Plus moms! Helt horribelt mycket pengar så jag började titta efter alternativet att byta själv. Det är inte lätt eftersom batteriet sitter inskruvat i Macbook Pro så det krävdes en hel del research.

Jag letade via Google efter batteri och hittade www.nyttbatteri.se. Där kunde jag köpa batteriet för 645 kr inkl. moms. Det var lite krångligt att veta om det är exakt rätt batteri. Det tog många Googlesökningar innan jag hittade rätt information på Internet som hjälpte mig att förstå att det var rätt batteri. Det är ganska tydligt att Apple gör vad de kan så att jag inte ska kunna byta själv.

Efter det hittade jag ifixit.com som hade en enkel instruktion hur batteriet ska bytas. Där fick jag också reda på att Apple har utrustat batteriet med särskilda skruvar som kräver en särskild skruvmejsel. Allt för att jag inte ska kunna byta själv! Det är tydligen också så att skruvmejseln inte är en vanlig skruvmejsel d.v.s. jag kan inte hitta den i en vanlig järnhandel. Grr. Som tur var hade ifixit.com gjort en kopia som de sålde via sin webbplats för 124 kr. Jag köpte den och fick beskedet att leveransen skulle ta 2-3 veckor. Jag tyckte det var lång tid men accepterade det.

Jag blev positivt överraskad när skruvmejseln dök upp i brevlådan 7 dagar efter beställningen! Ut med batteriet och in med det nya och nu sitter jag här och skriver med ett nytt batteri i datorn.

Sammanfattningsvis var det ganska lätt för mig som är van vid att skruva i datorer och ett lätt sätt att tjäna ca 2300 kr samtidigt som jag fick en bättre fungerande dator.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

3 thoughts on “Byta batteri Macbook Pro 15″”

 1. Hej Magnus…
  Tack för ditt inlägg.
  Jag har har samma problem fast efter fyra år …. Helt naturligt- tycker jag.
  Undrar bara hur gick det sed för dig? Blev du nöjd? Höll batterier måttet?
  Verkar inte vara exakt samma spec som på orginalbatteriet?
  Tacksam för dina upplysningar,
  Med vänlig hälsning,
  Peter

 2. Hej Peter!
  Sammanfattningsvis så är jag nöjd.
  Jag vet inte om det är samma tekniska specifikationer som originalet men jag antar att det inte är det. Med den prisskillnaden bör det vara bättre kvalitet på Apples eget batteri, men jag det kan jag inte veta.

  Nu har jag haft detta batteriet i två år och jag har använt datorn dagligen sedan dess. Jag använder iStats som säger att jag har laddat batteriet 433 ggr och det är 90% kvar på batteriets “health” (kapacitet för uppladdning tror jag det betyder). Det viktiga är att inte använda datorn med laddsladden i har jag märkt, men det blir svårt när man som jag sitter vid datorn många timmar. Så jag har kört batteriet i botten och sedan satt i sladden tills batteriet är uppladdat.

  Sammanfattningsvis så är jag nöjd men nu vill jag ha en Macbook Air med 12 timmars batteri 🙂

 3. tack Magnus för en jättefin förklaring. Då satsar jag oxå å samma batteri… och hoppas på samma fina resultat som ditt.
  kul med ditt positiva respons.
  ha det bra,
  peter

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.