Century of the Self

Jag tittar just nu på en fantastisk dokumentär som BBC har gjort. Möjligen är jag den siste på planeten som har upptäckt serien men jag vill ändå pusha för den.

Den ger en vinkel på hur Sigmund Freuds idéer påverkade och fortfarande påverkar världen kring oss. Det jag inte visste var på hur många olika sätt. Naturligtvis ska man alltid var hälsosamt skeptisk till all fakta men i detta fallet tycker jag att allt som sägs bygger på trovärdiga fakta. Det är svårt att sammanfatta vad jag har sett hittills. Vinkeln på dokumentären är att psykoanalysen gav insikter till olika personer som sedan experimenterade i gigantisk skala. Experiment som än idag påverkar alla människor. Jag behöver bara gå till mig själv för att bekräfta att det fungerar. Får mig att fundera på de val jag har gjort. Att en dokumentär påverkar mig på det sättet tycker jag är ett kvalitetsmärke.

Jag har kommit till del tre av fyra och har nu sett flera olika exempel på hur man har testat och både lyckats och misslyckats. Faktiskt kvarstår många effekter fortfarande trots att de introducerades för 100 år sedan. Kan knappt vänta på de övriga två avsnitten.

Varje avsnitt är en timme långt och alla går att ladda ned från Internet Archive, fantastiskt nog. Internet är fantastiskt! Du kan också hitta det genom att googla på Century of the Self.

Hur hittade jag detta kanske du undrar? Jag hittade en Kevin Kellys blogg som bland mycket annat är mycket intresserad av dokumentärfilm. Han har gjort en 200-sidig PDF som listar alla dokumentärfilmer som han tycker man ska se innan man dör. Century of the Self hittade jag i PDF:en. Får se om jag någonsin kommer till andra i listan för det fanns med en hel del dokumentärer som jag upplevde som spännande.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.