Contagion

Filmen med det svåra namnet Contagion var lite av en besvikelse. Inte så att filmen var dålig, jag förväntade mig mer bara.

Filmen handlar om en viruspandemi som utbryter och vad som händer då. Manusförfattarna och Steven Soderbergh har verkligen försökt att ta reda på hur allting fungerar och beskriver detta på ett avmätt och vetenskapligt sätt. Detta gör filmen mer trovärdig och det känns som att det som beskrivs skulle kunna hända. Det finns också en sorts samhällskritik genom bloggaren som avslöjar pandemin.

Samtidigt är det ingenting som griper tag i mig. Det är många bra skådespelare som gör sitt jobb på ett bra sätt men jag lär inte känna någon av dom. De liksom flyter omkring utan att sätta något riktigt avtryck i filmen. Det är inte så att jag vill ha en Spielberg-film med stora känslor och gråtfyllda ögon. Det jag vill är att få perspektiv på händelserna utifrån den eller de människor som upplever dessa, hur de upplever det. Nu blir det mest observationer på avstånd och de bidrar till den vetenskapliga touchen på filmen.

Det känns som att filmen i första hand vill vara så realistisk som möjligt och har problem med långfilmsformatet d.v.s. det blir ont om tid. Det är personskildringen som lider av detta. Det är synd eftersom det är så många bra skådespelare med i filmen.

Det bästa med filmen är starten. Bilden är helt svart och det hörs två hostningar. Ett väldigt effektivt sätt att få mig uppmärksam och fokuserad på vad som händer på skärmen. Det känns farligt och jag undrar vad som händer. Att starta filmen direkt utan intro tilltalar mig och är ett stort plus för filmen. Jag hade velat att fler filmer griper tag på det sättet från början.

Slutet känns helt malplacerat och jag känner mig på något sätt lurad. Ett traditionellt happy end passar inte in när jag ändå inte känner något för människorna i filmen.

Jag rekommenderar filmen för det vetenskapliga och logiska förklaringen av vad en viruspandemi kan resultera i men sammantaget är det inte en engagerande film.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.