Elmotorn med räckviddsförlängare – den perfekta kompromissen just nu?

Det är dags för elbilen nu, vi kan inte vänta längre. Den största anledningen till det är att vi behöver hitta ett alternativ till förbränningsmotor så att vi inte förstör den värld vi lever i. Det är ju människan som har mest att förlora på en förstörd värld, livet hittar alltid en utväg. Även utan oss människor.

Chevrolet Volt

Med det sagt så tror jag inte att vi idag har den bästa lösningen för att ersätta förbänningsmotorn men elmotorn är det bästa just nu. Den stora frågan är hur elmotorn ska få sin energi. Jag tror inte på ETT svar på den frågan. Troligen är det en finurlig kombination som vi ännu inte har sett som är svaret. Räckviddsångest är ett känt begrepp när man pratar om elmotorn, rädslan för att energin till elmotorn tar slut i förtid t.ex. att batteriet tar slut.

Jag tror på det som i bilen Chevrolet Volt kallar för räckviddsförlängare som jag såg första gången i tidningen Illustrerad vetenskap på 90-talet. Med ett batteri som räcker ca 5 mil (den vanligaste sträckan bilister färdas med sin bil per dag) och en motor som laddar batteriet så är det inget problem om jag någon gång behöver åka en längre sträcka.

Som jag ser det finns två stora fördelar med elbilar:

  1. Verkningsgraden. Eftersom elmotorn sitter direkt på hjulet (allra helst på alla hjulen) så blir det inga överföringsförluster, all kraft till hjulen.
  2. Kraften. Att få all kraft direkt på hjulen ger riktigt bra acceleration, det är roligt att köra en elbil!

Det som är kruxet är hur energin till elmotorn ska uppstå. Att som i Volt använd en förbränningsmotor är en pragmatisk lösning med utgångspunkt i dagens teknik. Förbränningsmotorn slipper belastas på ett sätt som ökar förbrukningen och utsläppen när den bara laddar batteriet.

Priserna behöver gå ned. Jag förstår att den första generationen av ny teknik kostar mer men jag förstår inte hur det kan ta så lång tid för övriga bilmärken att komma igång. Kanske är 2013 året när elbilarna verkligen blir ett alternativ?

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.