Gospel of the Living Dead: George Romero’s Visions of Hell on Earth – Kim Paffenroth

Boken Gospel of the Living Dead består av recensioner av alla Zombiefilmer som George Romero har gjort fram till idag (2013). Utgångspunkten är den kristna tron och hur filmerna förhåller sig till människorna i handlingen och vad hotet från zombierna gör med dom.

Jag tycker det är ett intressant sätt att se på zombiefilmerna. Handlingen i zombiefilmerna som en metafor för det samhälle vi lever i. Så har jag alltid sett på Zombiefilmerna, som en skruvad version av den värld vi lever i. Det kristna perspektivet har jag svårare för men det är inte en kristen bok, inte på det sättet. Det är mer en utgångspunkt som författaren har och gör jämförelser från. Eftersom jag själv inte är religiös så får jag en del nya kunskaper om bibeln och kristendomen på köpet.

Recensionerna är rakt på och förklarar filmernas innehåll från början till slut i form av ett kapitel och följs sedan av ett kapitel där författaren kommenterar filmens handling. Det som är intressant med det är att när författaren berättar om boken så ser han saker i filmens handling på ett annorlunda sätt än vad jag gör, inte hela tiden men det finns delar som jag har uppfattat annorlunda än författaren och det är intressant att läsa.

Min egen bild av zombiefilmerna som George Romero gjorde är att de först och främst blev till för att skrämma människor. Kanske för att skrämma människor så mycket att filmen blev uppmärksammad. Om filmen blev uppmärksammad så kanske handlingen blir mer känd och diskuterad. I den diskussionen kanske vi kan börja prata om våra rädslor och därmed bättre kunna hantera dom. Jag tror inte på att filmerna gjordes för att vara politiska. George har i en intervju sagt att zombierna i hans filmer är långsamma men hinner alltid ifatt. Zombierna representerar allt vi är rädda för och som kommer ifatt oss till slut, vare sig det är miljöförstöring eller rädsla för döden eller whatever. Det tycker jag att författaren missar lite i sin analys, han har fullt fokus på människorna i handlingen, vilka de är och hur de uppför sig. Vilken moral människorna har. Det är intressant på sitt sätt men jag saknar kopplingen till rädslan, hur mycket den styr alla människor. Jag menar att rädslan finns bakom bl.a. främlingsfientlighet, kvinnohat och fördomar. För att nu nämna något av det som rädslan leder till om den får härja fritt och inte kan hanteras.

Så för dig som har ett intresse i George Romeros zombievärld så är boken värd att läsa, och för dig som inte kommer att orka att se någon zombiefilm så behöver du inte det efter att läst denna boken, du vet ändå vad som händer i filmerna. Jag ger boken en trea d.v.s. ett medelbetyg. Mest för att jag tappade intresset för det religiösa perspektivet på slutet av boken.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.