House of Cards – säsong 2

Förra helgen såg vi klart House of Cards säsong 2.

Serien är fortfarande en milstolpe, tycker jag. Att släppa alla avsnitt samtidigt och att huvudrollsinnehavaren hela tiden släpper små kommentarer till mig som tittar gör att jag hela tiden vill ha mer. Genialiskt upplägg.

Själva innehållet i serien är fortfarande intressant, menar jag. Det är med en sorts skräckblandad förtjusning jag ser hur maktspelet förgör och lyfter upp människor. På det sättet liknar det säkert verkligheten i politiken. Det är inte längre så mycket politiken i sig som lyfter fram eller tar bort, det är maktspelet bakom. Att vi väljare ska hela tiden få rätt uppfattning och vinkel och att kommunikationen av politiken är viktigare än själva innehållet. För innehållet ändras hela tiden utifrån vad som är nödvändigt i maktspelet.

Det är detta som jag tror är grunden i politikerföraktet, att det inte går att lita på människors avsikt och vilja längre. House of Cards är ju extremt när det gäller detta men jag tror att detta är giltigt för all politik i världen idag och har väl antagligen alltid varit det.

Jag har inget recept för hur det ska vara istället men det jag menar är avgörande är öppenheten i vad som händer och sker. När politiker kan stänga dörrar och sköta maktspelet utan insyn från oss andra, det är då det blir farligt på allvar. När hela demokratin sätts ur spel p.g.a. sekretess och hemligstämpling, då tippar hela vågskålen över. Sveriges offentlighetslagstiftning är viktig på många sätt och detta är ett av det mest viktiga.

När Sveriges regering monterar ned offentlighetslagstiftningen bit för bit så blir vi alla offer. Jag tror att många politiker i all välmening tänker att det inte är så farligt “…vi ska ju bara skydda när det behövs och vi gör det för allmänhetens bästa…” men det tänker inte på att offentlighetslagstiftningen är till för att göra det bättre för alla och att insynen är viktig för den som inte sitter i maktposition just nu. Information är makt.

Det var en sidospår som jag tänker ofta på och som jag har med mig i mitt jobb dagligen. Jag har väldigt svårt för hemlighetsmakeri. Jag kan förstå situationer när informationen behöver hållas tillbaka för enskildas väl och för att bevara integriteten för den enstaka människan men aldrig för att skydda de som har makten. För vem ska bestämma över dom som har makten? Jo, vi som kan avsätta dom. Om vi vet vad de håller på med.

Tillbaka till House of Cards. Jag gillar Kevin Spacey och hur han spelar sin roll, de övriga känns mer som statister och har inte hans utstrålning och pondus. Tyvärr märks det att manusförfattarna hade som mål med säsong 2 att göra Frank till president. Jag tyckte avsnitten i mitten var lite svaga och sista avsnittet var förvirrande eftersom så mycket hände och det som hände saknade bakgrund och förklaring. Lite hafsigt.

Trots allt så är det högsta betyg och jag kan knappt vänta tills säsong 3 släpps!

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.