Hurt Locker

Såg filmen Hurt Locker.

Känns som en typiskt amerikansk  action. Väldigt välgjord action eftersom det är Kathryn Bigelow som har regisserat men ändå amerikansk action. För mig betyder det en story som har standardkomponenterna hjälte, bovar och offer med Irak som bakgrund. Sedan har de slängt in lite Male Bonding.

Bilden av Irak som filmen visar är inte upplyftande och det är inte meningen heller. Irak är ett okänt land med obekanta människor. I filmen finns en överste som tydligen arbetar som någon sorts kurator. När översten följer med patrullen så går det naturligtvis fel. Scenen när översten ska tillrättavisa irakiska medborgare som är på fel plats är typisk. Översten börjar med att konversera och snällt be om att de flyttar sig från den farliga området. Efter att ha försökt en lång stund så ger han upp och börjar skrika. Då flyttar sig medborgarna och när översten står ensam kvar exploderar en sprängladdning och dödar översten. En typisk scen för att öka medkänslan med de ockuperande i förhållande till de ockuperade. En obehaglig scen på flera sätt. Dels att alla de irakiska medborgarna är ute efter att döda amerikaner, dels att medborgarna inte går att prata med även när man försöker. Som om de inte är riktigt mänskliga. I andra delar av filmen visas andra hemska scener som också är där för att visa på de omänskliga förhållandena men den amerikanska närvaron ifrågasätts aldrig. Känns som att filmen försöker vara mer än en action och lyckas inte riktigt med det.

Sammanfattningsvis en traditionell action som får en 3:a av 5 möjliga. Hade nog varit en tvåa om det inte hade varit för actionssekvensernas utförande.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.