Jag är Zlatan

Efter att ha läst boken Jag är Zlatan tycker jag mig ha fått en bättre bild av drivkraften bakom Sveriges bästa fotbollsspelare.

Det är en tröttande läsning. Boken är skriven på ett sätt som verkar vara som Zlatan pratar. Det blir effektivt berättat men i staccato och ganska enahanda. Det är ju en biografi så egentligen kan jag inte förvänta mig något annat. Det är en väldigt “Zlatansk” bok.

Jag beundrar Zlatan och vad han har åstadkommit och den aldrig sinande drivkraften. Hans berättelse visar också min teori att det inte finns något öde. Ödet är det som händer utifrån dina val i livet. Bland blir det som du tror och ibland inte. I Zlatans fall verkar det som att det slutliga resultatet var väntat på något sätt, iaf av Zlatan själv.

Zlatan visar också i boken att 10 000 timmarregeln fungerar. Den som lägger all sin tid i fem år eller tre timmar om dagen i tio år på en särskild aktivitet, i Zlatans fall fotboll, blir en expert. Det behövs också mentorer och vägvisare och det har ju Zlatan haft. Visst är det viktigt med bollkänsla och talang också men om han inte hade lagt all tid som han enligt boken har lagt ned så hade inte varit där han är idag. Hårt jobb och stenhårt fokus. Det har inte varit gratis men vilket resultat! Läs mer om vad jag menar.

Jag tror att det finns många människor i dagens Sverige som i likhet med den unge Zlatan har dåliga förutsättningar i sin omgivning. De försöker så gott de kan utifrån sina förutsättningar. Jag hoppas bara de lyckas med vad de vill och inte fastnar i en återvändsgränd. Jag har dock svårt att se någon annan upprepa Zlatans resa. Hoppas jag har fel.

Vad det gäller innehållet d.v.s. vad Zlatan säger har hänt i hans liv så låter berättelsen ärlig. Jag tror inte han har hittat på. Det är spännande att titta in i bakom gardinen och få en bild av spelet kring dagens fotboll. En märklig värld. Att den befolkas av enbart män känns helt naturligt och är en förutsättning för att det är som det är. Berättelsen är testosteronstinn och även det är ju tröttande i längden. Att det alltid är någon sorts krigstillstånd, hela tiden. Det krävs en viss mentalitet för att klara av en sådan värld, tror jag. Zlatan har den mentaliteten och jag förstår nu bättre varför han trivs så bra i Italiens fotbollsvärld som verkar vara särskilt hård och krigisk.

Sammanfattningsvis var det en bra bok. En utmattande bok. En utlämnande bok. Läs den.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.