Kung Leopolds vålnad

Jag har läst boken Kung Leopolds vålnad och har fått bekräftat det som jag redan misstänkte. Författaren har jobbat med att hitta källor till sina påstående och kryddat det med ett kraftfullt språk i sin beskrivning av händelserna. En kraftfull beskrivning av en hemsk tid, tycker jag.

Bilden ger en bok av koloniseringen av Afrika som är lika tragisk som den är logisk. Det omänskliga samhälle som beskrivs har jag läst om så många gånger förr. Samhället byggde på att den som hade information eller kunskap kunde hålla på den och utnyttja överläget som informationen gav. Samtidigt var det otroligt mycket svårare att bryta igenom och bli hörd om man inte tillhörde de som bestämde i samhället, eller hade rätt status eller tillhörde rätt klass.

Särskild en sak fastnade jag för. Boken visar på sätt att kommunicera som skiljer sig från idag. Idag är transparensen större, via sociala medier kan åsikter och fakta snabbt spridas och jag litar på mina kontakter där, att det de säger är rätt och riktigt. Då, precis som idag, är det viktigt med människor som vågar stå upp mot mäktiga intressen. Jag inbillar mig att det idag inte går att undanhålla information som på 1800-talet. Istället gäller det att vara källkritisk, så att desinformation och andra rökridåer från makthavarna inte döljer den riktiga agendan. Idag köper dessa stora intressen upp hela mediakoncerner för att få ut sitt budskap. Den minskade konsumtionen av tidningar och tidskrifter är inte goda nyheter för dessa mäktiga intressen. Märkligt hur mycket man kan tacka transparensen för! Om vi inte hade haft internet och sociala medier så hade det sett helt annorlunda ut tror jag. Jag hoppas också på en ökad transparens i framtiden, internet som vi känner det idag är ju bara ca 20 år gammalt!

Tillbaka till boken. Den koloniseringstid som boken beskriver är förbi men idag är det andra maktkoncentrationer som försöker med samma metoder för att öka sin makt och i slutändan tjäna pengar. Jag tror och hoppas däremot att Afrika blir nästa stormakt, på ett helt nytt sätt om man jämför med Amerika och Ryssland. Ingen enad kontinent, istället många olika samhällen som samverkar för att skapa en värld som det går att leva och må bra i. Utan krig och korruption. Transparensen borde göra det möjligt för människor med förstå hur allt hänger ihop, på ett nytt sätt, så att de kan göra valen som styr rätt. Transparensen i samverkan med demokratin bör vara det bästa sättet att hitta fram till det mänskliga samhället. Jag hoppas på att politiska och religiösa dogmer får det svårt i framtiden.

Jag ger boken medelbetyg, det var en bra bok, inte det. Det blev bara för mycket till slut. Jag kände mig avtrubbad av alla hemska beskrivningar hur människorna i Kongo behandlades och det tror jag inte var meningen med boken.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.