Macbook Air

Macbook Air är den bästa dator jag någonsin har haft.

Detta uttalande måste jag sätta i perspektiv, förklara varför jag tycker så.

När jag på åttiotalet började med Atari TV-spel och senare PC via jobbet så tänkte jag ofta på hur den perfekta datorn skulle vara. Jag byggde mina egna datorer och skaffade mig mycket erfarenhet hur datorer är uppbyggda och fungerar. Det var bara PC och MS-DOS/Windows som gällde. En härlig tid nu när jag tänker tillbaka. Att upptäcka datorns möjligheter och problem. Genom datorbyggandet fick jag förståelse för hur en dator fungerar och i PC-världen så var det hela tiden nya komponenter som kunde installeras för att förbättra datorn.

Samtidigt så var det hela tiden konstigheter och fel i operativsystemet d.v.s. DOS och Windows som krävde en massa tid för felsökning. Det var också lärorikt eftersom “Trail and Error” är det bästa sättet att lära sig. Felsökning har varit en stor del av mina 10 000 timmar med datorer och har gett mig en stor förståelse för vad man kan göra med datorer och hur de fungerar. Kul var det också!

När Playstation 3 kom 2006 så slutade jag spela spel på PC och då blev det mer fokus på informationssökning och kommunikation via datorn. Det blev också viktigare med en dator som jag kunde ta med mig, som var vacker, lätt att bära och samtidigt ändamålsenlig. De bärbara datorer som fanns då var groteskt fula, tunga och långsamma. Programmen i datorn var buggiga, dyra och jag fick lägga en hel del tid på att bara få dom att fungera. Windows krävde arbete för att hålla uppdaterat.  Det är svårt att föreställa sig idag hur dåligt det var.

När de vita Macbook kom i mitten av 2006 så väckte mitt intresse för Mac. Det var en helt annan värld än PC. En datortillverkare som tänkte på användaren och att göra det enkelt att använda datorn. Kombinationen OS X och Macbook gjorde att jag ville testa och det var som en dröm. En dator som bara fungerade och jag kunde göra det jag vill utan att hela tiden åtgärda problem och uppgradera. Bara en sån sak som start av datorn. Jag kunde stänga locket och sedan starta datorn på några sekunder genom att bara öppna locket. PC på den tiden hade samma funktion men det fungerade aldrig, alltid var det någon drivrutin som slutade att fungera så att datorn hängde sig och krävde omstart. Bara att starta en PC tog flera minuter.

Varför är Macbook Air så bra? Det är enkelt. Det är en helhet som består av både hårdvara och mjukvara som är gjorda för varandra.  Programmen (som numera är gratis) bara fungerar och det går snabbt, hela tiden. Datorn är på hela tiden, de enda gångerna jag har startat om är när jag har uppgraderat datorn till en ny version av operativsystemet. Det är egentligen helt otroligt att det kan fungera så smidigt och bra med tanke på allt som måste fungera. Allt svårt är visserligen dolt från mig men jag behöver det inte, det bara fungerar.

Macbook Air väger 1.35 kg och är blixtsnabb. Skärmen är lagom stor, jag saknar inte Retina-display eftersom jag inte har det kravet på programmen jag använder. Batteriet räcker 12 timmar om jag bara använder den normalt d.v.s. inte är inne på sajter med Flash eller ser på film. Tangentbordet är lagom responsivt, en ren njutning att skriva på.

Kort sagt, världens bästa dator. För mig.

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.