Robopocalypse

Detta var en riktigt bra bok!

Robopocalypse

Jag läste boken för ett tag sedan och har nu sett att Steven Spielberg ska göra en film av boken och det känns helt rätt. Det är en bok som känns som gjord för film från början.

Låt mig börja med att säga; Ja, det är en dystopi. Jag har en förkärlek för detta, jag vet. Så med den vetskapen så kanske boken inte passar alla. Jag tycker dock att boken ger ett sorts ljus i tunneln och är inte helt nattsvart. Så jag hoppas inte faktumet att det är en dystopi stoppar er från att läsa boken.

Boken handlar om en framtid där robotarna gör allt mer arbete åt människorna. De har blivit en väldigt vanlig del av samhället. I boken finns spännande kopplingar till den värld vi lever i idag. När jag skriver robot så tänker du kanske enbart på humanoider d.v.s. robotar som ser ut som människor. Det finns sådana med i boken men boken är mer intelligent än så. Robotarna kan ha många skepnader. Bilar som körs automatiskt är en robot (finns redan och kommer att snart bli vardagsmat), flygplan som flyger automatiskt (redan idag finns drönare som används alltmer i krigföringen och experiment pågår med helt automatiska flygplan). En robot är alltså inte bara något som liknar en människa.

I boken går storyn ut på att människorna experimenterar med artificiell intelligens och lyckas lite för bra. Maskinen inser att människan är det sämsta som har hänt den här världen och vänder alla världens maskiner mot oss. Sättet som detta sker på är kanske inte helt trovärdigt men inte något jag hänger upp mig på.

Det jag däremot tar med mig från boken en del skildringar av ett samhälle med robotar.  Särskilt ett kapitel har jag fastnat för. Det handlar om en militär robot som finns i ett land som man förstår är krigshärjat land och där militären i landet ockuperar landet, jämför situationen i Afghanistan. Denna robot är inte beväpnad men ser ut som en människa. Den tåler mycket men är programmerad att uppträda som en polis d.v.s. upprätthålla lagen som den är definierad i programmeringen. I det ingår att uppträda med respekt och förståelse men även att kunna se till att lagen efterföljs, trots att människorna som den har att bevaka hatar både roboten och den lag den upprätthåller. Om roboten skulle förstöras så ser militären till att snabbt ersätta den med en ny robot som har fått backupen från den förstörda roboten d.v.s. kommer ihåg alla människorna i området, vad de gör och hur de har uppträtt, och kan därmed bara fortsätta den föregående robotens uppdrag. Den blir inte uppretad av människorna, den blir inte psykiskt påverkad av dålig arbetsmiljö, den blir aldrig trött och den finns alltid där människorna finns.

Det finns två saker i denna beskrivningen som jag fastnar för. Det ena är min egen uppfattning av en sådan övervakning. En robot som aldrig blir trött, alltid är på vakt, aldrig viker en tum undan problem och människors illvilja. Skulle jag vilja ha det så? Å ena sidan så är väl det som är definitionen av en perfekt polis, å andra sidan så skulle en perfekt polis kräva perfekta människor och sådana finns ju inte. Det andra är om möjligheten finns att en sådan robot uppfinns. Är det möjligt? Jag tror att det är möjligt. Jag tror att det bara är en tidsfråga. Det första frågan som borde ställas är om vi verkligen vill ha det så?

Sammanfattningsvis så var detta en tankeväckande bok och samtidigt en bok med massor med action och cliffhangers. Boken får högsta betyg av mig.

 

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.