The Swedish Model

Det finns en sajt som sju svenska små skivbolag har startat som berättar om paradigmskiftet inom musikbranschen. Skiftet från att sälja produkter som cd-skivor till att sälja musik. Back to basics skulle jag vilja säga.

Allt det de säger låter för mig som helt naturligt. Musikbranschen har länge hållit sig kvar i det gamla, före Internet. Distributionsvägarna är annorlunda nu där produkten cd-skivan är marginaliserad. Även i framtiden kommer cd-skivan att finns kvar, precis som vinylskivan finns kvar. Men fokuset i framtiden skiftar från cd-skivan till musiken.

När jag tänker på hur jag idag får idéer till att lyssna på ny musik så får jag verkligen tänka till. Hur går det egentligen till när jag väljer musik? Efter mycket tänkande kommer jag på att det är 1. Kompisar, 2. Media (där räknar jag in Internet) och 3. Gammal musiksmak. T.ex. har jag varit på konsert med en kompis som drog med mig och efteråt var jag helt såld och vill lyssna mer och köpte på iTunes. En annan gång läste jag en recension och ville höra själv, gick till iTunes och laddade hem låtar efter att ha lyssnat lite. Allt måste ske mer direkt och anpassat efter när jag vill ha det. Och sättet jag får reda på vad jag vill ha kommer nog inte att förändras. Men man ska aldrig säga aldrig, helt plötsligt kommer någon på något genialiskt.

När jag sitter och försöker komma på hur man ska ta betalt istället så går jag bet på uppgiften. Det är lätt att tro att iTunes är svaret men det tror jag inte är hela sanningen. Efter en stund kommer jag på att det inte kommer att finns ETT annat sätt som ersätter dagens. Det kommer att finnas MÅNGA andra sätt att ta betalt i framtiden. Olika betalningssätt som beror på förutsättningarna.

Den stadiga strömmen av pengar som dagens storstjärnor kan garanteras genom skivkontrakt med stora skivbolag tror inte jag kommer att finnas kvar på samma sätt längre.Det är dåliga nyheter för trygghetstörstande människor men de blir väl aldrig kreativa konstnärer, eller?

Eller som ett av mina favoritordspråket säger:

“It is not the biggest nor the strongest nor the most intelligent of the species that will survive. It is the species most adaptable to change.”
– Charles Darwin –

För övrigt gillar jag verkligen att de kallar sitt initiativ för The Swedish Model. Lite så där lagom anspråkslöst 🙂

Published by

admin

Arbetar som verksamhetsutvecklare och webmaster. Golf är absolut nödvändigt så att jag inte sitter inne hela dagarna. Har bytt från PC till Mac och vill aldrig gå tillbaka. Min sida kommer att innehålla det som jag reagerar på och vill uttrycka min åsikt om.

Vad tycker du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.